Book Foredrag

Foredrag med Florence McLean:
 
Seriemorder - Memmesket bag Monsteret

Seriemordere – forståelse og forebyggelse
I forbindelse med mit speciale ”Seriemordere – forståelse og forebyggelse” (2004) lavede jeg en spørgeskemaundersøgelse af 34 seriemordere i USA, UK og Australien.
Det overordnede mål med dette speciale var at undersøge, om man ved hjælp af teorier, der ligger bagved gerningsmandsprofilering, kan udforme en metode, som kan bruges til at finde potentielle seriemordere.
Hvad er seriemordere, definition og gennemgang af hvordan seriemordere skiller sig fra andre multiple mordere.
I foredraget vil jeg fortælle om min undersøgelse og i vil komme tæt på flere af de seriemordere jeg undersøgte og få en smagsprøve af, hvad det gjorde ved mig at undersøgele de værste mennesker på Jorden.
Jeg vil fortælle om det spændende samarbejde jeg havde med FBI og Criminal Profiler fra de forskellige netværk jeg var medlem af den gang og nu.
Du får også et indblik i Mennesket bag Monsteret når det gælder Seriemordene men også en perspektivering til andre serieforbrydelser som serievoldtægtsmænd.
 
Seriemordere, Criminal Profiling & Crime Scene Analysis
Hvad er seriemordere, definition og gennemgang af hvordan seriemordere skiller sig fra andre multiple mordere.
En gennemgang af hvad Criminal Profiling og Crime Scene Anlysis er, og undersøge hvordan dette bruges, er det videnskab eller mystik.
Hvad for teorier ligger bag ved Criminal Profiling og hvorfor virker det? Hvordan kan det være at man ud fra
et gerningssted og på mordet, kan sige så meget om gerningsmanden?
Hvad kan man overhovedet sige om gerningsmanden.
Vi vil gennemgår flere seriemordere - case og i får et indblik i Criminal Profiling og Crime Scene Anlysis på de forskellige cases. Hvordan tænker seriemorder og hvordan arbejder de tidligere og hvordan arbejder de i dag.

Om mig og mit arbejde:
Florence McLean (f. 1965) er cand.psych. fra Aarhus Universitet i 2004.
Hun er specialist i klinisk psykologi, psykoterapi og specialist i børneneuropsykologi og godkendt superviser.

Hun er uddannet Criminal Profiler og gerningsstedsanalytiker fra The Forensic Criminology Institute v/ Dr. Brent Turvey USA og er i gang med en diplom uddannelse i Criminal Profiling traning program ved Heritage Universitet i USA.

Hun har beskæftiget sig med seriemorder siden 1997 som mundede ud i et speciale i 2004 (seriemordere – forståelse og forebyggelse) og en forskningsrapport (forebyggelse en case-beskrivelse af Arthur Shawcross) i 2012 og har udgivet bogen: Seriemordere – Mennesket bag Monsteret i 2021.

Hun har arbejdet i offentligt regi bl.a. i Pædagogisk Psykologisk Rådgivninger. Fra 2010 har hun arbejdet i Aarhus kommune til september 2021, med behandling og udredning af børn og unge fra 7 år til 29 år.
--
Seriemordere har interesseret mig så længe jeg kan huske, men blev for alvor fasttømret med serie ”profiler” som blev vist i tv fra 1996 til 2000. Jeg har i forbindelse med mit speciale undersøgt og interviewet 34 seriemordere I USA, UK og Australien. Ud over det har jeg igennem tiden undersøgt mere end 100 seriemorder.
Jeg tænkte, at man er nødt til at forstå for at kunne forebygge. Hvorfor bliver nogle seriemordere, hvad er det som gør, at vi mennesker kan ende med at jage vores egen, kun for at pine dem og efterfølgende slå den ihjel? Jeg undersøgte den bagvedliggende psykologi hos seriemordere. I forbindelse med min specialist uddannelse, skrev jeg i 2012, en forskningsrapport, hvor jeg brugte min hovedcase Arthur John Shawcross, til at undersøge hvor man kunne have interveneret for at forebygge, at
børn ender med at blive seriemordere (serieforbryder i DK).
Rejser ind i seriemorderes tanker, deres følelser, deres egen forståelse af dem selv, deres egne tanker og deres adfærd både da de var aktive seriemordere og efterfølgende er en spændende, uhyggelig, hård, skræmmende, men også en meget vigtigt, og spændende vej.
“Jeg oplevede selv på hvordan seriemorderne selv efter mange års fængsel ville true mig, jeg ved hvor du bor, hvis du ikke gør som jeg ønsker så sker der dig ting mm. Det er et vilkår som jeg var nødt til at arbejde med, derfor var det vigtigt jeg havde både de fængsler hvor de var indsat, FBI, PET og profiler John E. Douglas med som mine sparringspartner. Jeg fik indimellem brug for at ringe og snakke med nogle der
kende til deres måder at være i verden på.
Vi har formodentligt ikke seriemordere i dag i Danmark, formodentligt fordi vi i Danmark har et samfund hvor det er svært at gemme sig og politiet er gode til at opklarer mord, men jeg ser en tendens til at vi får forbrydelser voldsommere forbrydelser, med flere fjerndrab, som ligner det jeg har arbejdet med.
Jeg har de sidste 18 år arbejdet med børn og unge som har og lever et liv, som mange af os er foruden og ikke kunne forestille os er børns og unges virkelighed, hver eneste time er der børn og unge som har det så dårligt at vi simpelthen ikke kan være det bekendt.
Det at kigge dybt ind i sindet på mennesker som har gjort det værste vi kan tænke os, kan være rigtigt skræmmende, lad mig tage dig i hånden og få dig til at forstå, så du også kan hjælpe med at forebygge.
Psykolog Florence McLean
Cand.psych.aut
8000 Aarhus C
Danmark